Vissen hebben mij altijd al geïnspireerd. Het zijn de snelste en meest gestroomlijnde dieren ter wereld. Voor mij zijn ze de sportwagens onder de dieren. Zo’n prachtig dier verwerken tot 3-dimensionale kunst zie ik als de ultieme uitdaging. Ik ving mijn eerste snoek toen ik 9 jaar oud was, en ongeveer sinds die tijd vind ik van alle diersoorten de vissen het meest tot de verbeelding spreken. Dit komt natuurlijk omdat je als sportvisser dicht bij de natuur staat en de vissen op een hele andere manier leert kennen dan via de goudvissenkom of de dierentuin.

Jagende roofvis aan het wateroppervlak, waarbij je je afvraagt wat er zich allemaal ónder water afspeelt.. Je stelt je daar van alles bij voor, maar het blijft gissen. Als je erover gaat lezen en je komt er achter dat Zeilvissen onder water een snelheid kunnen bereiken van 107 km/uur (!) dan wordt die fascinatie alleen maar groter. Deze vis is daardoor -op de Cheetah na - het snelste op eigen kracht voortbewogen dier ter wereld. Verder maken we het allemaal wel eens mee: Volgers achter ons kunstaas die zich op het laatste moment bedenken. Of een gehaakte vis die staartdansend boven het wateroppervlak verschijnt. Beelden die voor altijd op je netvlies blijven. En als ik dan het geluk heb om een levende vis in mijn handen te hebben, dan verwonder ik mij altijd over de letterlijk schitterende kleuren. Allemaal beelden die inspirerend werken en mij een sterke drang geven om “iets” te creëren.

Tekenen en schilderen waren altijd al mijn hobby’s, maar houtsnijwerk en driedimensionaal vormgeven had ik nog nooit gedaan. Het helpt dat je als sportvisser veel vissen van dichtbij heb mogen bewonderen, je hebt dan gauw in de gaten, wanneer er bij je werk “iets niet klopt”. Ik ben in 2003 begonnen met het beoefenen van deze kunstvorm en het nam steeds serieuzere vormen aan. Het is vooralsnog een hobby en dat zal voorlopig ook wel zo blijven. Houtsnijwerk, schilderen en airbrush in deze realistische vorm zijn zeer arbeidsintensieve technieken.

Ik ben lid geworden van de Nederlandse Vereniging van Preparateurs, ook om me te bekwamen in zaken zoals anatomie, compositie en kleurgebruik. Omdat deze vorm van kunst in Nederland niet beoefend wordt, moet ik alles zelf uitzoeken. Maar dat is fantastisch om te doen!