Voordat het daadwerkelijke schilderen van de vis kan beginnen, wordt eerst een sealer aangbracht. Dit is nodig omdat de verf anders door het hout wordt opgezogen. Alle volgende verflagen en alle details worden geschilderd met een uitstekende kwaliteit kleurvaste acrylverf. Ik breng eerst een witte grondlaag aan met de airbrush. De verf die op de ogen terechtkomt wordt direct verwijderd met een wattenstaafje.
    
De witte ondergrond is een prima basis om de volgende verflagen op aan te brengen. De technieken die hierbij worden gebruikt zijn afhankelijk van de betreffende vissoort. Bij de meeste vissen vloeien de kleuren in elkaar over met daarop vaak scherpe details. De eerste verflagen worden dan ook aangebracht met de airbrush.
    
De scherpere details van de romp worden vervolgens aangebracht met airbrush, penceel, of kroontjespen. Daarna worden de staartvin, rugvin en aarsvin geschilderd met de airbrush. Om overspray op de romp zoveel mogelijk te voorkomen, wordt de romp van de vis zoveel mogelijk afgeschermd. Ook wordt gewerkt met een fijne nozzle en lage luchtdruk. Mocht toch overspray ontstaan, dan wordt dit met vochtige wattenstaafjes zorgvuldig verwijderd.
    
Tot slot worden de pearlescent effecten aangebracht die zo kenmerkend zijn voor de meeste vissoorten. Om diepte te krijgen worden pearlescent lagen afgewisseld met transparante laklagen, dit naar eigen inzicht. Als de gehele body van de vis klaar is, wordt deze afgelakt met een glanzende transparante “wildlife” lak. Later zullen meerdere lagen volgen, maar we hebben nu een glad oppervlak, zodat eventuele overspray bij het schilderen van de vinnen, eenvoudig verwijderd kan worden.
    
Als laatste worden de borstvinnen en buikvinnen geschilderd. Deze worden apart gedaan omdat het anders onmogelijk is om 2 zijden van de vinnen te schilderen. Bovendien zou overspray op de romp niet zijn te voorkomen. Zijn deze vinnen eenmaal geschilderd, dan worden ze éénmaal afgelakt en in de romp gelijmd. De gewrichten worden vervolgens geboetseerd met 2-componenten epoxy en geschilderd. Eventueel kunnen met de penceel of airbrush nog details over de gehele vis worden aangebracht. Uiteindelijk worden nog enkele laklagen opgebracht om de vis een mooie glans te geven.