Elk werkstuk begint met een 2-dimensionale projectie van de vis. Hierbij wordt de omtrek op het hout getekend. Deze vorm wordt vervolgens uit het hout gezaagd. Bij grotere vissen en gebogen lichaamsvormen worden meerdere platen hout verlijmd tot 1 stuk. Daarna begint de 3-dimensionale vormgeving. Dit is het moeilijkste gedeelte, waarbij een goede kennis van de anatomie van de vis is vereist. Goed referentiemateriaal helpt natuurlijk.

    
De volgende fase bestaat uit het vormgeven van de kop, waarbij ook de oogkassen worden uitgefreesd. De staartvin, die samen uit met de romp uit één stuk hout wordt gesneden, wordt vervolgens gedetailleerd.

    

De rugvin, aarsvin, buikvinnen en borstvinnen worden apart uit het hout gesneden en gedetailleerd. Zo worden de vinstralen allereerst opgetekend en vervolgens door middel van frezen en pyrografie vormgegeven. De rugvin en de aarsvin worden voor het schilderen verlijmd met de romp. De buik-en borstvinnen worden eerst geschilderd en daarna verlijmd en afgewerkt. Dit is om overspray op de romp bij het airbrushen te voorkomen.

    
Daarna volgt het aanbrengen van de schubbenstruktuur. Er wordt allereerst nauwkeurig vastgesteld hoeveel schubben op de zijlijn de betreffende vissoort heeft en worden richting en het aantal rijen schubben zorgvuldig opgetekend. Door middel van pyrografie (inbranden) wordt vervolgens de diepte in de schubben vormgegeven Tot slot worden de rugvin, aarsvin en de ogen ingelijmd en geboetseerd met 2-componenten epoxy.